Pauci disciplinovali nesavjesne vozače

Pauk u Akciji

Za nešto manje od dva mjeseca od kada je počela s radom Pauk služba već je uticala na ponašanje vozača, konstatacija je s kojom se slažu i vozači i nadležni.
Ipak, pored rada Pauk službe potrebno je vozačima obezbijediti i dovoljan broj parking-mjesta u gradu, poručuju iz Udruženja za bezbjednost i unapređenje saobraćaja grada, jer, kako kažu, samo radom "pauka" ne može se riješiti problem.
– Istovremeno se mora raditi na povećanju broja parking-mjesta i uklanjanju nepropisno parkiranih vozila da bi se podigao nivo bezbjednosti u saobraćaju.

Rješenje nije u samom kažnjavanju vozača – kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja.
Pauk služba počela je s radom 18. aprila i do sada je imala oko 900 intervencija, kažu u ovoj službi.
– Preneseno je 650 vozila, a u 240 slučajeva prekinuto je započeto premještanje. Gundulićeva, Dragiše Vasića, prostor kod Gradskog stadiona, odnosno tržnog centra "Zenit" neka su od najčešće kontrolisanih mjesta i mjesta na kojima je bilo najviše nepropisno parkiranih vozila, što je sada bitno promijenjeno – rekao je Branimir Papić, šef Odsjeka za parkinge i garaže Administrativne službe Grada.
U slučaju premještanja vozila, vlasnik po svog ljubimca na parking u Rakovačkim barama može doći bilo kada od nula do 24 časa. U slučaju prekida započetog premještanja vlasnik plaća 30 maraka, a ako je automobil premješten do dva kilometra 40 maraka, a u slučaju od dva do 10 kilometara, što je mnogo češće, 60 maraka.
Radnici koji na terenu rade na uklanjanju vozila kažu da su iznenađeni reakcijama vozača, jer su navikli na ne baš ugodne situacije.
– Do sada smo imali samo dvije ekscesne situacije, što nije mnogo ako se uzme u obzir broj intervencija. Radnici s kojima svakodnevno razgovaram i sami su iznenađeni pozitivnim ponašanjem vozača – dodaje Papić.
Izvor: (Fokus)

Постави коментар