Info-pano na trgu

Posjetioci grada na Vrbasu više neće morati tražiti pomoć mještana ili turističkih vodiča kako bi se snašli, jer se uskoro planira postavljanje centralnog info-panoa na Trgu Krajine.
Kako su rekli u Turističkoj organizaciji Banja Luka, turisti će na ovaj način imati pregled kompletne mape grada i okoline.
– Info-pano, po našoj početnoj zamisli, trebalo bi da bude sastavljen od tri strane. Na jednoj strani bila bi prikazana mapa užeg jezgra grada sa spiskom ulica i svim znamenitostima koje se nalaze u urbanom dijelu grada, koje bi bile označene i objašnjene. To podrazumijeva različite kulturno-istorijske spomenike, ugostiteljske objekte i rekreativne centre – objasnio je samostalni stručni saradnik Mladen Šukalo.

Druga strana panoa, prema Šukalovim riječima, predstavljala bi cijelu teritoriju grada, zajedno s ruralnim dijelom.
– Ovdje bi se, takođe, nalazile informacije o turističkim znamenitostima u širem okruženju grada, uključujući i neke turističke destinacije u okolini, kao što su Bardača, Kozara i Kneževo. Na toj mapi, naravno, nalazile bi se i informacije o manastirima, izletištima, polazištima za rafting i, uopšte, sve ono što može da bude interesantno za turiste – ističe Šukalo i dodaje da je na trećem dijelu, za početak, predviđeno postavljanje informacija o dešavanjima u gradu.
Trenutno je u fazi izrada idejnog projekta, a mapa grada, vjeruju u TOBL-u, biće na usluzi turistima do kraja godine.
– Uputićemo zahtjev Urbanističkom zavodu za uvrštavanje jednog takvog objekta u arhitektonsku cjelinu Trga Krajine. Već smo obavili razgovore s Urbanističkim zavodom, ali moramo im još poslati projektni zadatak, na osnovu kojeg će oni dati svoje preporuke – rekao je Mladen Šukalo.
Za sada je zamišljeno da se postavi samo jedan informativni pano, ali u TOBL-u smatraju da je ovakve panoe potrebno postaviti na više lokacija u gradu.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Banju Luku je prošle godine posjetilo 55.000 turista, što je za 12,5 odsto više nego u 2006. godini.
Izvor: (Fokus)

Постави коментар