Sjećanje na 2.300 žrtava ustaškog zločina

BANJALUKA – Ispred spomen-kosturnice u Drakuliću kod Banjaluke juče je služen parastos za 2.300 nevinih srpskih žrtava ustaškog masakra, koji se desio 7. februara 1942. godine.
Žrtve ustaškog zločina, počinjenog prije 65 godina, živjele su u Drakuliću, Motikama, Šargovcu i rudniku Rakovac.
Sedamdesetšestogodišnja Milica Mitrović, rođena u Drakuliću, u vrijeme pokolja imala je samo sedam godina i uspjela je da preživi zahvaljujući očajničkoj odluci njenog oca da nju i njenih sedmoro braće i sestara pokatoliči kako bi ih spasio od sigurne smrti. Ipak, jedna njena sestra i nekoliko rođaka nisu uspjeli da se spasu od pokolja.

"Prvo su dali obavijest da svi Srbi, koliko ih ima u Banjaluci, budu poklani, ono što ostane da bude protjerano u Srbiju, a preostali da se pokatoliče. Otac je bio bogat čovjek koji je pomagao svima i nadao se da će i nama komšije pomoći, ali kada je vidio da od toga nema ništa, rekao je majci da nas odvede u Petrićevačku crkvu i pokatoliči. Nažalost, to nije pomoglo sestri Jovanki, koja je tada imala 21 godinu i koja leži u ovoj zemlji, a tu su mi i svi ujaci, stričevi i sva porodica", ispričala je Milica i dodala da je u pokolju stradalo 551 dijete prosječne starosti ispod sedam godina.
Prema riječima vladike banjalučkog Jefrema, to je bila strašna tragedija, bez svjedoka, jer su rijetki oni koji su je preživjeli.
"Svjedok je bio sam zločin koji se nije mogao sakriti, jer on svjedoči i govori o težini učinjenog zla", kazao je juče vladika Jefrem.
Dodao je da se te 1942. godine, kada su žitelji ovih sela nestali mučeničkom smrću, mislilo da će ova sela ostati pusti prostor ili da će ih naseliti neki drugi narod, neka druga vjera, sinovi i potomci onih koji su zločin izvršili.
Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, kazao je da okupljanje oko spomen-kosturnice ne znači ništa drugo nego sjećanje na žrtve.
"Mi smo narod koji nikada neće zločin vraćati zločinom, ali ćemo ga zapamtiti i tražićemo da zločinci budu kažnjeni", istakao je Kuzmanović. Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je okupljanje oko spomen-kosturnice koje se dešava svake godine najbolji način da se svi ljudi opomenu kako se ovakav zločin nikome i nikada više ne bi dogodio.
Na spomen-kosturnicu cvijeće i vijence su položili porodice žrtava i predstavnici boračkih organizacija grada Banjaluka.
U hramu svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću vladika Jefrem je u ranim jutarnjim časovima služio liturgiju u pomen na 2.300 stradalih Srba.
Izvor: (Nezavisne)

Постави коментар