Banjaluka (RS) uskoro dobija inovacioni centar

BANJALUKA – Ministar nauke i tehnologije RS Bakir Ajanović najavio je juče formiranje inovacionog centra Banjaluka, koji će prema evropskim i svjetskim iskustvima pomoći stvaranju novih malih i srednjih preduzeća u oblasti visokih tehnologija, na čemu će posebno biti angažovani mladi visokoobrazovani kadrovi.
On je istakao da će inovacioni centar Banjaluka predstavljati naučno-tehnološki, dinamičan i moderni poslovni kompleks. Ajanović je naveo da će taj centar predstavljati novu poslovnu infrastrukturu i pojasnio da je riječ o velikoj investiciji.

Prema njegovim riječima, centar će biti podrška razvoju RS i sprečavanju odliva mozgova.
"Njegov zadatak će biti razvoj preduzetničke infrastrukture, obrazovanje i konsalting za preduzetnike, jačanje tehnološke inovacijske konkurentnosti malih i srednjih preduzeća", rekao je Ajanović.
U ovaj projekat biće uključeni Vlada RS, koja će za ove potrebe iz Razvojnog projekta obezbijediti 11,2 miliona KM i Vlada Norveške koja će posredstvom svoje Agencije za industrijski razvoj obezbijediti pet miliona KM koje će plasirati tokom pet godina. Osim njih nosioci projekta su i Univerzitet u Banjaluci koji će obezbijediti projektnu dokumentaciju i zemljište za inovacioni centar, Administrativna služba grada Banjaluka i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS.
Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Nikola Vukmirović istakao je da u procesu globalizacije, preduzeća iz RS trebaju ići u svijet, jer samo prodorom na svjetsko tržište mogu obezbijediti intenzivniji razvoj.
Izvor: (Nezavisne)

Постави коментар