Šta nedostaje Banjaluci da bi bila turistički grad?

Činjenica je da se Banja Luka sve više trudi kako bi se približila svjetskim metropolama, a to prije svega čini modernim izgledom svojih građevina. Ipak, naši sugrađani misle da još mnogo toga nedostaje kako bi Krajiška ljepotica i stvarno dobila titulu prestonice.
Prije svega ističu nedostatak fontane, javne česme i javnog toaleta u centru.
Javna česma i fontana treba da budu prepoznatljiv simbol svakog većeg grada, a mi ih uopšte nemamo. Veliki problem stvara i nepostojanje javnog toaleta, jer su ovi trenutni isuviše mali, a nema ni mogućnosti da se kasnije operu ruke, mišljenje je koje uglavnom vlada među Banjolučanima.
U našem gradu za sada je postavljeno dvadeset eko-toaleta, kažu u preduzeću "Vigrad" koje se bavi njihovim održavanjem. Direktor "Vigrada", Željko Vujaković, ističe da je broj toaleta ipak daleko od realne potrebe.
– Mi nismo u mogućnosti da regulišemo koliko će se toaleta postaviti, ta odluka je u nadležnosti Grada. Ali, na ovogodišnjem tenderu ćemo izaći s ponudom da se u upotrebu stave i kabine koje su prilagođene za lica s invaliditetom – izjavio je Vujaković. Inače, ovi toaleti su u funkciji posljednje dvije godine, a raspoređeni su u parku "Mladen Stojanović", na Trgu Krajine, tvrđavi Kastel, igralištu BSK, Banj brdu i Hisetima.

Što se tiče javnih česmi, na području grada ih ima devet, dok je fontana šest, ističu u Administrativnoj službi Grada.
– Fontane se nalaze na Trgu Krajine, ispred Doma vojske, kod Spomenika palim borcima, hotela "Bosna", parkovima "Petar Kočić" i "Mladen Stojanović", gjde je fontana u kvaru. Javne česme se nalaze kod Zelenog mosta, dvorane "Obilićevo", na groblju Sveti Pantelija, Spomen-česma na Novom grobljui u naselju Drakulić – pojasnili su u upravi grada i dodali da je programom za ovu godinu predviđena izgradnja fontane kod Tropik centra u Boriku. Iz budžeta za 2008. godinu je za održavanje fontana izdvojeno 40.000 KM. Inače, fontane rade u periodu od 15. aprila do 15. oktobra.
Diplomirani inženjer arhitekture Tijana Vujičić mišljenja je da su trenutne fontane usklađene s veličinom grada, te da je njihova izgradnja i održavanje usklađena prema našim standardima.
– Javne česme su simbol okupljanja građana i najčešće se grade na trgovima i u parkovima. Šteta je da ne postoji česma u centru grada, kada za razliku od ostalih evropskih gradova imamo privilegiju da vodu možemo piti direktno iz vodovoda – zaključila je Vujičićeva.
Izvor: (Fokus)

Постави коментар