Osnovcima obezbijediti po čašu mlijeka

Pokušaćemo obezbijediti čašu mlijeka za svu djecu u osnovnim školama, što je više od 100.000 djece, rekao je juče Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, tokom promocije zdravog doručka u Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski".
"Različite su potrebe u urbanim i ruralnim sredinama, pa bismo trebali napraviti kombinaciju mlijeka, mandarina i onoga što djeci u principu nedostaje i to će biti osnovna preokupacija Ministarstva", precizirao je Kasipović.
"Pokrenuli smo ovu aktivnost kako bismo definisali šta to predstavlja zdrav obrok i na koji način djeca treba da se hrane", rekao je Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.
Prema njegovim riječima, sva istraživanja su pokazala da se nepravilan način ishrane kasnije može loše odraziti na stanje zdravlja ukupne populacije, posebno djece koja su u razvoju i koja moraju imati zdrav obrok. Na ovaj način kod roditelja i djece se pojačava svijest da počnu da shvataju da moraju zdravo da se hrane.
Prema istraživanju koje je 2002. godine uradio Institut za zaštitu zdravlja RS sa djecom uzrasta od 11, 13 i 15 godina, ustanovljeno je da djeca imaju usvojene nepravilne navike u ishrani.
"Istraživanjem je utvrđeno da djeca jedu brzu hranu, slatkiše, grickalice, da piju mnogo gaziranih sokova, te da jedu ribu manje od jednom nedjeljno", rekla je Dragana Stojisavljević, direktor Instituta za zaštitu zdravlja RS.
Prema riječima Stojisavljevićeve, potrebno je stimulisati i promovisati pravilan način ishrane i uvesti jedan zdrav obrok u škole.
Promocija zdravog doručka juče je u okviru oktobra, mjeseca hrane, organizovana i u vrtiću "Bambi". U školi i u vrtiću ministri su djeci dijelili voće, peciva i mliječne proizvode.
Izvor: (Nezavisne)

Постави коментар