Šest privatnih fakulteta dobilo dozvolu

Fakultet
Na 15 privatnih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj (RS) studira oko 10.170 studenata, dok je zaključno sa zimskim semestrom akademske 2007/2008. godine diplomiralo njih 343, podaci su Ministarstva prosvete i kulture RS.

Na dva javna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, i dve visoke škole u Prijedoru i Trebinju, čiji je osnivač Vlada RS, studira oko 26 000 studenata.
Načelnik Odljenja za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvete i kulture RS Jugoslav Vuk Tepić rekao je Srni da visokoškolske ustanove u privatnom vlasništvu upisuju studente u skladu sa kapacitetima i odgovarajućim odlukama organa ustanove i u skladu sa dozvolom za rad koja ograničava maksimalan broj studenata prema utvrđenom kapacitetu ustanove.
On je dodao da dozvolu za rad u RS ima šest privatnih univerziteta – "Slobomir P univerzitet" i Univerzitet "Sinergija" iz Bijeljine, Panevropski univerzitet "Apeiron", Univerzitet za poslovne studije, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment i Nezavisni univerzitet, svi u Banjaluci.
Tepić je dodao da dozvolu za rad ima i sedam visokih škola – Visoka škola Komunikološki koledž "Kapa fi", Visoka škola "Banjaluka koledž", Visoka škola "Prometej", svi u Banjaluci, te Visoka škola za informatiku i menadžment "CIM Janjoš" Prijedor, Visoka škola "Koledž zdravstvene njege" Bijeljina, Visoka škola za uslužni biznis u Sokocu i Visoka škola "Primus" Gradiška.
"Osim toga, postoje i dve privatne visokoškolske ustanove koje su prema ranijim propisima imale dozvolu za obavljanje delatnosti višeg i visokog obrazovanja i one imaju pravo da omoguće završetak studija zatečenim studentima, a to su Visoka škola 'Koledž za industrijski i poslovni menadžment IBC' i Visoka škola za preduzetništvo i biznis, obe u Prijedoru", rekao je Tepić.
Generalni menadžer "Slobomir P univerziteta" Neđo Danilović rekao je Srni da ovaj univerzitet na šest fakulteta u Doboju i Bijeljini planira da upiše 300 studenata na dodiplomske studije, 80 studenata na postiplomske studije i 20 na doktorske studija.
"Za šest godina rada Univerziteta diplomiralo je oko 60 studenata, i to iz jedne generacije, od čega je već njih 50 zaposleno", rekao je Danilović.
On je dodao da školarina na fakultetima ovog univerziteta iznosi 2 000 evra uz mogućnost plaćanja na 12 rata i podizanja kredita kod Pavlović banke, a Univerzitet obezbeđuje besplatno školovanje za srednjoškolce "vukovce", popuste za pobednike sa međunarodnih i regionalnih takmičenja, studente koji dolaze iz iste porodice i socijalno ugrožene slučajeve i invalide.
Direktor Visoke škole "Banjaluka koledž" u Banjaluci Nenad Novaković rekao je da na pet odseka ove visoke škole na trogodišnjim studijima trenutno studira oko 650 studenata, a do sada je diplomiralo njih oko 100.
"Ove godine planiramo upisati još 300 studenata. U školarinu, koja iznosi 2.300 KM, uračunati su troškovi nastave, svih učila, omogućava se i učenje na daljinu, troškovi svih prijava ispita i potvrda tako da student više nema nikakvih troškova", rekao je Novaković.
On je dodao da ova visokoškolska ustanova omogućava plaćanje školarina na više rata, kao i različite popuste prilikom plaćanja, a osim upisa na prvu godinu studija omogućen je i prepis studenata sa drugih fakulteta.
Na Panevropskom univerzitetu u Banjaluci, na fakultetima poslovne ekonomije, informacionih tehnologija, sportskih nauka, te fakultetima pravnih nauka i zdravstvenih nauka školarina iznosi 2.500 KM, a studenti prilikom upisa ne polažu prijemni ispit.
Izvor: (Blic)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s