Nove odluke Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske:Liječenje i kod privatnika

Fond ZdravstvaBANjA LUKA – Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske donio je odluke o izmjenama i dopunama nekoliko opštih akata kojima su regulisana pojedina prava iz zdravstvenog osiguranja.
Tako, uz odobrenje komisije Fonda, osiguranici mogu da usluge koje ne mogu da dobiju u javnim zdravstvenim ustanovama koriste kod privatnika.

– Komisija će odobravati i korišćenje usluge u javnoj zdravstvenoj ustanovi, koja nije ugovorena – rekla je portparol Fonda Zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Biljana Rodić-Obradović.
Ona je dodala da će za ostale dijagnoze upućivanje, kao i do sada, odobravati komisija Fonda.
Osiguranici će ubuduće imati pravo na rehabilitaciju u specijalizovanim ustanovama i banjama izvan Republike Srpske.
Naime, usvojena je izmjena Pravilnika korišćenju zdravstvene zaštite izvan RS, koja se odnosi se na naknadu dijela troškova liječenja u zdravstvenim ustanovama drugih država, osim zdravstvenih ustanova u Srbiji sa kojima Fond ima potpisan ugovor.
– Zbog ograničenih sredstava za ovu namjenu, Fond će, kao i do sada, odobravati refundaciju do 30 odsto troškova liječenja u drugim državama, ali samo jednog liječenja i prvog kontrolnog pregleda – istakla je Rodić-Obradović.
Ona je naglasila da će odobravanje rehabilitacije u banjama izvan Republike Srpske obavljati komisija Fonda.
Prema usvojenim dopunama Pravilnika o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu i participaciju, među bolesti pri čijem je liječenju osiguranik oslobođen obaveze plaćanja participacije, uvršteno je i kožno oboljenje heriditarna bulozna epidermoliza.
Rodić-Obradović naglasila je da je, kada je riječ o optičkim pomagalima, izvršena promjena u vezi sa rokom trajanja stakala za naočare kod odraslih.
– Njima će se odobravati promjena stakala svake pete godine, uz najmanju promjenu dioptrije od 1,0. Kod djece, srednjoškolaca i studenata promjena stakala će biti odobrena kod svake promjene dioptrije veće od 0,5. Promjena kod optičkih pomagala odnosi se i na to da osiguranicima može da bude odobreno ili sočivo ili stakla sa okvirom, a ne oboje. Kada postoji medicinska indikacija, osiguraniku će se moći odobriti jedne naočare za blizinu i jedne za daljinu – rekla je Rodić-Obradović.
Odlukom Upravnog odbora, u Pravilnik o pravu na ortopedska i druga pomagala je uvedeno novo pomagalo, splintovi za bezube vilice, koje će se odobravati za potrebe imobilizacije bezubih vilica kod povreda.
– Pravo na pelene moći će da ostvare samo djeca ometena u psihofizičkom razvoju, a to se odnosi na umjerenu, tešku i duboku duševnu zaostalost. Osim njih, to pravo moći će da ostvare i osiguranici sa dijagnozom spastičke moždane paralize, spastičke paralize obje ruke ili noge, paraplegije i tetraplegije, Parkinsonove bolesti i Alchajmerove bolesti – istakla je Rodić-Obradović i dodala da će maksimalna količina odobrenih pelena ubuduće biti dvije na dan.
Ona je dodala da su izmijenjeni i kriterijumi za propisivanje i odobravanje računara opremljenog govornim softverom.
– Ovo pomagalo ubuduće će moći da dobije potpuno slijepo lice ili slabovido lice do 30 godina života, ili preko 30 godina ako ovim pomagalom obezbjeđuje egzistenciju i ako je savladalo informatičku obuku – rekla je Biljana Rodić-Obradović.
Dijabetičari
će ubuduće dobijati dijagnostičke trake za mjerenje šećera u krvi
Dijabetičari će ubuduće dobijati dijagnostičke trake za mjerenje šećera u krvi pri korišćenju doniranih specijalnih modela insulinskih aparata.
Rodić-Obradović je rekla da je Pravilnik o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu i participaciju dopunjen i u dijelu kojim je propisano da su oboljeli od dijabetesa oslobođeni participacije.
– Zbog različitog tumačenja u praksi da li se ovo odnosi i na komplikacije dijabetesa, dopunom Pravilnika je definisano da se oslobađanje od participacije odnosi na liječenje osnovne bolesti, odnosno dijabetesa i njenih komplikacija, kao što sugangrena i angiopatija, nefropatija, retinopatija i dijabetična katarakta – istakla je Rodić-Obradović.
Uputnicu
za banju Mlječanicu izdaje porodični ljekar
Za rehabilitaciju neuroloških i reumatoloških stanja u banji Mlječanica, uputnicu će ubuduće moći da izda porodični ljekar na preporuku najmanje dva ljekara specijalista iz zdravstvene ustanove u kojoj je sprovedeno prethodno liječenje.
Izvor: (Glas Srpske)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s