Cijene u privatnim klinikama niko ne kontroliše

BANJALUKA – Privatne zdravstvene ustanove u RS same određuju cijene svojih usluga, a nad visinom cijena nema kontrole, potvrdio je Desimir Miljić, glavni zdravstveno-sanitarni inspektor RS.
"Privatne klinike su obavezne da na vidljivom mjestu istaknu cjenovnik i da pacijentima izdaju račune. To je u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, toga se moraju pridržavati i nad tim postoji kontrola. Ranije ih je kontrolisala tržišna inspekcija, dok je sada to u nadležnosti zdravstveno-sanitarne inspekcije", rekao je Miljić.

Gordana Šukalo, predsjednica Upravnog odbora Udruženja doktora medicine privatne prakse RS, kazala je da su cijene u privatnim ordinacijama prilagođene tržištu.
"Cijene su tržišne i komercijalne. Naše cijene su daleko niže u odnosu na zemlje regiona, pa čak i u odnosu na FBiH. Iako su cijene u RS na najnižem nivou u odnosu na okolne zemlje, smatramo da ih ne možemo podizati zbog male kupovne moći građana", rekla je Šukalo.
Ona je naglasila da su privatne klinike često na meti inspekcije.
"Inspekcija kontroliše da li je cjenovnik istaknut na vidnom mjestu. Ako pacijent pita kolika je cijena usluga, on mora dobiti potpunu informaciju. Pacijenti, takođe, mogu da dobiju informaciju koliko usluga košta i prije nego što dođu na pregled", istakla je Šukalo.
Cijene usluga u privatnim ambulantama uglavnom su više od cijena u državnim ustanovama, mada pojedini pregledi i usluge koštaju isto, ako su pacijenti neosigurani.
Tako je cijena magnetne rezonance ista u privatnoj ordinaciji kao i za neosigurana lica u državnoj ustanovi i košta između 299 i 360 maraka. Osigurana lica, pak, za ovu uslugu u državnoj ustanovi plaćaju samo participaciju od 90 do 108 KM.
Primjera radi, infuziju osigurani pacijent plaća 2,50 maraka u javnoj ustanovi, dok u privatnoj klinici plaća 20 maraka.
Šukalo je dodala da je privatni sektor zainteresovan da sklapa ugovore s Fondom zdravstvenog osiguranja i da bi u tom slučaju cijene u privatnim klinikama bile jednake kao u državnim.
"Međutim, do danas nemamo pozitivan odgovor za sklapanje ugovora s fondom, kako bismo pod jednakim uslovima kao i državne ustanove mogli da pružamo usluge stanovništvu", rekla je Šukalo.
U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da oni provjeravaju da li privatne klinike imaju sve potrebne uslove za rad, odnosno vrše registraciju klinika, ali ne kontrolišu cijene njihovih usluga.
Cijene u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama (KM)
Vrsta usluge Javne
(osigurana lica)     Javne
(neosigurana lica)   Privatne
Magnetna rezonanca        90-108         299-361       299-361
CT     54-37 183-268       150-170
Ultrazvuk     4,50   40      40
Holter krvnog pritiska      0        35,80 60
Pregled specijaliste 2,50-3          15-25 20-30
Pregled supspecijaliste     3,50-4          25-30 20-60
Bris grla, nosa       1        6,20   20-35
Infuzija        2,50   11,40 20
EKG 1        6        6
Izvor: (Nezavisne)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s