U Banjalučki Zoo Vrt stigli novi stanari

MajmunBANjOLUČKI zoološki vrt od nedavno je bogatiji za nekoliko vrsta životinja. Najnoviji stanovnici su zelenski papagaji i iguana koji su stigli prije nekoliko dana.
Vlasnik zoo-parka u Trapistima Zoran Suvajac, kaže da u jedinom zoološkom vrtu u Republici Srpskoj trenutno ima oko 60 vrsta životinja.
– Nabavili smo neke nove vrste životinja, a do kraja godine u planu je nabavka još šest, sedam vrsta, a to su tubasti rakuni, srne, patuljasti kenguri i druge – rekao je Suvajac.
On je istakao da je rekreativno-zabavni zoo-park nešto što se uvijek nadograđuje i snabdijeva i da je riječ o projektu koji traje već devet godina.
– Snalazimo se za životinje na razne načine. Neke eksponate nabavljamo od privatnih odgajivača, neke razmjenom sa zoo-vrtom iz Sarajeva, a poznato je da imamo odličnu saradnju sa beogradskim Zoološkim vrtom.

Kada je riječ o opremanju kapaciteta za smještaj životinja, nabavci hrane i medikamenata to sve radimo sami – istakao je Suvajac.
Suvajac je naglasio da u banjolučkom zoo-vrtu ima dosta vrsta pernatih životinja, među kojima su australijska zeba, labudaste guske, nilska i zlatokrila utva, kanadske guske, nojevi te razne vrste grabljivica i domaće peradi.
– Posjetioci, između ostalih vrsta, mogu da vide lisicu, srne, majmuna, angora i patuljaste koze, evropsku vjevericu, tvorove, začeve, morsko prase, leme, jelene, škotsko goveče i druge životinje – rekao je Suvajac.
Dodao je da su trenutno obustavljeni neki radovi u zoo-vrtu, zbog velikih vrućina, ali da postoji još dosta planova za obogaćivanje sadržaja.
– U planu je izgradnja objekta za akvaristiku, a zatim škola u prirodi, a to znači da će osnovci trećih i četvrtih razreda moći da dolaze ovdje kolektivno i da će imati predavanja i nastavu iz zoologije u prirodi. Moći će ujedno da ovdje dođu na izlet, ručaju i razgledaju životinje. To važi za sve posjetioce, jer je ovo zoo- park u kome mogu da se odmaraju, igraju, da roštiljaju i da se rekreiraju – rekao je Suvajac.
Najviše posjetilaca dolazi predveče i vikendom, rekao je Suvajac i dodao da je cijena ulazne karte za odrasle dvije marke, za djecu marka, dok je za mlađe od sedam godina ulaz je besplatan.
– Kada su u pitanju kolektivne posjete, cijena ulaznice je marka po osobi, a za grupe posjetilaca, kao što su štićenici Dječijeg doma "Rada Vranješević" i centra "Miroslav Zotović", ulaznice su besplatne- dodao je Suvajac
Izvor: (Glas Srpske)

Постави коментар